یکی از بدترین انواع طلاق در بین زوجین طلاق عاطفی است که اثرات آن سال ها همراه فرد خواهد بود در این نوع طلاق بر خلاف طلاق قانونی فرد در حال سپری کردن تک تک لحظه های زندگی خود با فردی است که احساس خود را نسبت به او از دست داده، حرف مشترکی برای گفتن ندارد، روابط جنسی آن ها به حداقل میزان خود رسیده و یا اصلا رابطه ای ندارند و تمام برنامه ها، سرگرمی ها وتفریحات آن ها جدا از یکدیگر است و بیشتر شبیه یک هم خانه هستند تا یک خانواده.
زمانی که شما قانونا طلاق می گیرد ممکن است بعد از طلاق برای مدتی دچار احساسات گوناگون و نگران کننده و یا حتی افسردگی بعد از طلاق شوید که با گذشت زمان بهبود می یابید اما در طلاق عاطفی شما این احساسات بد و ناگوار را همواره با خود حمل می کنید. در این مقاله به موضوع معرفی نشانه های طلاق عاطفی در بین زوجین پرداخته ایم.
طلاق عاطفی یعنی چه؟
این اصطلاح به رابطه عاطفی ضعیف بین دو زوج گفته میشود که در آن بین زن و شوهر بیمهری و کم شدن محبت آشکار است و روابط جنسی بین آنها کمتر شده یا اصلا وجود ندارد. درواقع در طلاق عاطفی احساسات و ابراز هیجانات وجود ندارد و زوجین نمیتوانند با یکدیگر به صورت مسالمتآمیز گفتگو کنند. اکثرا گفتگوی آنها به مشاجره ختم میشود و زن و مرد بیشتر برای هم حکم همخانهای دارند.
این دسته از افراد به لحاظ روانی و جسمی از یکدیگر فاصله میگیرند و به مرور فاصله آنها بیشتر میشود. عمومیترین نشانه بین آنها عدم درک صحیح از یکدیگر در رفتار و گفتار و همچنین عدم شناخت کافی از طرف مقابل است که به بیعلاقگی و سردی نسبت به همسر منجر میشود. زوجین ترجیح میدهند تمام وقت خود را در تنهایی یا با دوستان و خانواده خود سپری کنند تا اینکه با شریک زندگی خود وقت بگذرانند.
درحقیقت میتوان گفت این دسته از زوجین به دلایلی مجبورند بدون هیچگونه نشاطی در خانه، در کنار یکدیگر زندگی کنند. این دلایل میتواند وجود فرزندان، ترس از جدایی قانونی، ترس از طرد شدن از سوی خانواده،جامعه و… باشد.
نشانههایی که خبر از طلاق عاطفی می دهند
شما با دانستن علائم طلاق عاطفی بهتر میتوانید از وجود یا عدم وجود این رویداد در زندگی مشترک خود آگاه شوید و از پیش آمدن آن جلوگیری کنید. برخی از مهمترین نشانههای طلاق عاطفی عبارت است از:
- کمتر شدن نشاط و هیجان زندگی
- سرزنش مداوم یکدیگر در گفتگوها
- بزرگ کردن مسائل جزئی و بیاهمیت
- اختصاص ندادن زمان برای بودن در کنار یکدیگر
- افزایش تفریحهای فردی و جدا از همسر
- غافل شدن از همسر و امور همسرداری و گذراندن وقت با فرزندان، دوستان و…
- کم و بیکیفیت شدن میزان تماسهای جسمی و روابط جنسی
- پر کردن وقت با تلویزیون، گوشی، تلفن و… برای دوری از روابط کلامی یا جسمی با همسر
- عدم رسیدگی به امور منزل
- فاش کردن اسرار زندگی مشترک در بیرون از کانون خانواده
علاوه بر این ها در صورت بروز مشکل برای هریک از زوجین برای حل آن به یکدیگر اعتماد ندارند و ترجیح میدهند مشکلات خود را با خانواده خود، دوستان و افراد دیگر مطرح کنند. همچنین زوجینی که به طلاق عاطفی دچار شدهاند، در اکثر گفتگوهای خود مشکلات یکدیگر را به رخ هم میکشند و همسرشان را برای مسائل جزئی و کلی سرزنش میکنند.
یکی از نشانههای نگرانکننده درخصوص طلاق عاطفی این است زوجین خواستار آرامش بیشتر در تنهایی و بدون حضور همسرشان هستند. در این شرایط دو طرف تمامی کارهای روزمره و برنامههای خود را بدون حضور و اطلاع طرف مقابل برنامهریزی میکند و کمکم به این تنهایی خو میگیرد تا جایی که همسر هیچ نقشی در کارهای فرد نخواهد داشت و هیچ کدام از طرفین از این موضوع دلخور و ناراحت نمیشوند.
در این شرایط طرف فرزندان متوجه جو سرد و بیروح خانه میشوند و خواهان دوری هرچه بیشتر و فرار از این جو بدون نشاط هستند.
علائم دیگری که بایست بین زوجین جدیتر گرفته شود عبارت است از:
- عدم تمایل به گفتگو و حل مشکلات
- انکار مسئله درمقابل تلاش برای حل آن
- بیتوجهی و عدم تمایل برای شنیدن صحبتهای همسر
- بیحوصلگی برای مکالمات و سکوت برای خاتمه دادن سریعتر گفتگو
- نادیده گرفتن همسر در زندگی و کارهای روزمره
- اولویت داشتن خواستهها و کارهای خود نسبت به نیازهای طرف مقابل
- بروز سریع خشم و هیجانات منفی بدون توجه به عواقب و احساسات ایجاد شده در طرف مقابل
در اکثر موارد افراد نزدیک به این زوجین طلاق عاطفی آنها را تشخیص میدهند و ممکن است به غلط راهکارهایی به این دو نفر ارائه کنند. در حالی که برای حل مشکلات عاطفی بین زن و شوهر ابتدا باید ریشه مشکل را جستجو کرد و بدون جانبداری از یک طرف و قضاوت اشتباه، حرفهای هر دو را شنید و به حل مشکلات ریشهای آنان پرداخت. همانطور که مشخص است، حل اینگونه مشکلات زوجین کار هرکسی نیست و بهتر است قبل از آگاه شدن خانوادهها و دوستان از اشتباهات همسرتان، به یک متخصص آگاه و ماهر در این زمینه مراجعه کنید.
طلاق عاطفی چه تاثیری بر زوجین و فرزندان دارد؟
فرزندان نیز از پیامدهای طلاق عاطفی بی نصیب نیستند پژوهشهای صورت گرفته نشان می دهند که در طلاق عاطفی فرزندان بیشتر از والدین آسیب میبینند چراکه در این خانواده بستر مناسبی برای رشد بهینه روان فرزند، اعتماد،اطمینان و حل مناسب مشکلات فرزندان وجود ندارد. اغلب فرزندان در این شرایط تلاش میکنند تا از مشاجره والدین خود دوری کنند. ازاینرو ترجیح میدهند که وقت خود را در تنهایی و معمولا در بیرون از خانه بگذرانند تا اینکه کنار پدر و مادر باشند.
در این پژوهشها همچنین مواردی مثل اعتیاد به مواد مخدر، گرایش به روابط ناسالم، اختلالاتی مثل افسردگی و اضطراب در بین زوجین و به صورت جدیتر در فرزندان بهطور شایع دیده شده است. برخی از فرزندان این اشتباهات را در روابط خود با همسرانشان نیز وارد میکنند و با مشکلات جدی مواجه میشوند. زمانی که تنش بین زوجین دارای فرزند بالا می گیرد این فرزندان هستند که بیشترین ضرر را می بینند پس نباید از آثار طلاق والدین بر فرزندان غافل شد.
چه عواملی سبب ایجاد طلاق عاطفی میشود؟
همانطور که قبلا گفته شد برای حل ریشه ای این مشکلات نیاز است تا با مشاور متخصص این حوزه صحبت کنید. اما چه عواملی سبب طلا عاطفی زوجین می شود؟ آیا این موضوع به یکباره اتفاق می افتد؟
بهتر است بدانید که این مشکلات و مشاجرهها نیستند که باعث ایجاد طلاق عاطفی میشوند، بلکه نحوه برخورد دو طرف و نداشتن مهارتهایی مثل گوش دادن و گفتگوی صحیح منجر به ایجاد طلاق عاطفی میشود. در صورتی که درگیریهای کلامی بین زن و شوهر تداوم یابد و هیچکدام برای حل مشکلات و درگیریها تلاشی نکند و گفتگوی صحیحی وجود نداشته باشد، احتمال دوری زوجین از یکدیگر و در نهایت طلاق عاطفی افزایش مییابد.
زمانی که فرد خواسته ها و نیازهای خود را در اولویت بالاتری نسبت به همسرش قرار می دهد و برای رفع نیازها و برآورده کردن خواسته های همسرش قدمی بر نمی دارد رابطه آن ها به سردی گرایش پیدا می کند. حتی اگر افراد نتوانستند به زندگی با هم ادامه دهند بهتر است از یک مشاور طلاق کمک بگیرند تا همه چیز مسالمت آمیز به پایان برسد و کمترین ضرر و تنش متوجه خودشان، اطرافیان وفرزندان شود.
برای نجات زندگی خود از طلاق عاطفی چه باید کرد؟
در بیشتر مواقع افرادی که دچار طلاق عاطفی شده اند با تصور اینکه زندگی آن ها به پایان خود رسیده به دنبال راهی برای خاتمه آن هستند در صورتی که در اکثر موارد با کمک مشاور و متخصص این شرایط حل میشود.
علت توصیه مکرر ما برای مراجعه به متخصص این است که با مطرح کردن مشکلات زندگی خود با افراد نادرست گاهی زمینه سواستفاده برای افراد سودجو ایجاد میشود. در برخی موارد نیز خانوادهها به دلیل عدم آگاهی به بیشتر شدن مشکلات دامن میزنند و با دخالت نابهجا سبب دوری بیشتر زوجها از یکدیگر میشوند.
اما متخصصین پس از شنیدن مشکلات بین افراد، ریشه طلاق عاطفی را پیدا میکنند. در این شرایط اقراد باید پذیرای شنیدن ایرادات خود باشند و سپس با کمک مشاور مهارتهایی مثل گوش دادن فعال، مهارت گفتگوی مسالمتآمیز بدون سرزنش یکدیگر، مهارت همدلی و درک طرف مقابل بهجای قضاوت و جانبداری نادرست، پذیرش اشتباه خود و جبران آن، آموزش تفاوتهای زن و مرد و درک این تفاوتها و… در خود ایجاد کنند.
فقط از این طریق است که میتوان روابط خود را بهبود داد بنابراین توصیه میشود بهجای طرح مشکلات همسر و زندگی خود با افراد غیرمتخصص، به کمک مشاور ازدواج و خانواده کیفیت زندگی مشترک خود را بهبود ببخشید به همین منظور شما می توانید با مشاوران باتجربه و آگاه در مرکز مشاوره هما مشاور تصمیم بگیرید.
- طلاق عاطفی یعنی چه؟
- نشانه های طلاق عاطفی بین زوجین چیست؟
- طلاق عاطفی چه تاثیری بر روی فرزندان دارد؟
- چه عواملی سبب طلاق عاطفی می شود؟